PODPORUJEME PÉČI O KRAJINU TRADIČNÍ ÚDRŽBOU LUK A PASTVIN

Luhačovské Zálesí

Také letos se v Luhačovicích 11. listopadu otevřou letošní svatomartinská vína. Obliba těchto mladých vín v Čechách každoročně roste, jen v loňském roce se jich prodalo více než dva miliony lahví. Ke svěžímu charakteru svatomartinských vín se výborně hodí husí speciality, které budete moci ochutnat na Svatomartinských hodech Resortu Luhačovice.

Málokdo ví, že na svatomartinská vína se u nás hodí pouze vína šesti raných odrůd – Müller Thurgau, Veltlínského červeného, Muškátu moravského, Modrého portugalu, Zweigeltrebe a Svatovavřineckého. Mladá vína z těchto odrůd jsou díky nízkému obsahu alkoholu svěží a lehká, voní a chutnají po ovoci a dnes již neodmyslitelně patří k období okolo svátku svatého Martina. Inspirací pro svatomartinská vína je francouzské beaujolais, které se otevírá vždy třetí čtvrtek v listopadu. Stejně jako k němu neodmyslitelně patří patté z husích jater nebo pečený bažant, mají i svatomartinská vína své věrné následovníky v tradičních svatomartinských husách. Jejich poctivá a plná chuť se totiž výborně hodí k lehkému charakteru a svěží chuti prvních vín.

Mladá vína spolu s husími specialitami můžete i letos ochutnat na Svatomartinských hodech Resortu Luhačovice. Šéfkuchaři si připravili lahůdky, jakými je husí velouté s višňovým likérem, pečená husička nadívaná jablky a domácí slaninkou, husí prsa v marinádě z pomeranče nebo pečený jelení hřbet v krustě z cibulového hrášku. Svatomartinská menu letos připravily luhačovické hotely Augustiniánský dům ****s, Harmonie ***, Pohoda****, Radun****, Vega***s a Vyhlídka****. Svatomartinské hody Resortu Luhačovice letos začínají v hotelech Resortu jedenáct minut po jedenácté hodině v úterý 11. listopadu. To je ta pravá chvíle poprvé otevřít láhev Svatomartinského a nechat rozvonět svěží aroma mladého vína. Menu můžete ochutnat až do neděle 16. listopadu. Ochutnávku specialit je vhodné domluvit předem a užít si příjemný den při poznávání kuchyní Resortu Luhačovice.